Ricardo Bofill transformed this old factory located in Sant Just Desvern, Barcelona, Spain, into his brand new office and private residence. Get some inspiration!

The Factory by Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura 1

The Factory by Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura 2

The Factory by Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura 3

The Factory by Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura 4

The Factory by Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura 5

The Factory by Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura 6

The Factory by Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura 7

The Factory by Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura 8

The Factory by Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura 9

The Factory by Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura 10

The Factory by Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura 11

The Factory by Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura 12

The Factory by Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura 13

The Factory by Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura 14

The Factory by Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura 15

The Factory by Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura 16

The Factory by Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura 17

The Factory by Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura 18

The Factory by Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura 19

Description by Ricardo Bofill In 1973 Ricardo Bofill discovered a cement factory, part of an industrial complex from the turn of the century, comprising over 30 silos, underground galleries and huge engine rooms. He decided to transform it into his head office. Remodelling work lasted two years. The factory, abandoned and partially in ruins, was a compendium of surrealist elements—stairs that climbed up to nowhere, mighty reinforced concrete structures that sustained nothing, pieces of iron hanging in the air; in short, huge empty spaces filled nonetheless with magic. The transformation process began with the demolition of part of the old structure, laying previously concealed forms bare, as if the concrete had been sculpted. Once the spaces had been defined, cleaned of cement and enhanced with surrounding, newly-planted greenery, the process began of adaptating the site to the new programme. Eight silos were left standing, and turned into offices, a modelling laboratory, archives, a library, a projection room and a huge space known as ‘The Cathedral’, the venue for subsequent exhibitions, lectures, concerts and a whole range of cultural activities linked to the architect’s professional life. The complex stands in the midst of gardens of eucalyptus, palms, olive trees and cypresses. It also features Ricardo Bofill’s house and guest rooms. The factory is a magic place which strange atmosphere is difficult to be perceived by a profane eye. I like the life to be perfectly programmed here, ritualised, in total contrast with my turbulent nomad life. Visit Ricardo Bofill